Nieuwe kunstenaar Mahmoud Saleh Mohammadi
Met heel veel trots stellen wij u graag voor aan de kunstenaar Mahmoud Saleh Mohammadi
Mahmoud Saleh Mohammadi werd geboren in Teheran (Iran) in 1979. Omdat hij goed was met cijfers, vond de jonge Mahmoud werk in de bankwereld. Maar ook de muze hield hem in haar greep, want na de kantooruren ruilde hij de cijfers voor verfborstels en canvas. Langzamerhand nam de kunst het over en besloot hij om naar Italië te trekken. Om goed voorbereid aan te komen, studeerde hij drie jaar de taal van Dante in de Italiaanse ambassade van Teheran. Hij vertelt hoe zijn moeder haar zegen gaf om het artistieke avontuur aan te vatten. Het belang dat hij hecht aan die steun van thuis, typeert de man die met zachte stem zijn woorden wikt.
Een geheel eigen visie en stijl
Mohammadi begon zijn carrière als schilder en ontwikkelde een persoonlijke stijl die gekenmerkt wordt door felle kleuren, geometrische vormen en symbolische elementen. Zijn schilderijen zijn een expressie van zijn identiteit en emotie. Ze zijn beïnvloed door zijn culturele achtergrond, zijn ervaringen als immigrant en zijn visie op de wereld. Voor hem is kleur een manier is om te communiceren en te verbinden met de toeschouwer. Hij kiest zijn palet op basis van zijn intuïtie en stemming. “Mijn schilderijen zijn vaak abstract, maar bevatten soms figuratieve elementen die verwijzen naar mijn persoonlijk verhaal, dromen of kritiek op de maatschappij.”
De kunstenaar illustreert dit aan de hand van een Perzisch tapijt dat op de grond ligt. Hij vertelt hoe hij het weefsel en kleurpalet gebruikt om de kleuren af te zonderen tot hij slechts één kleur overhoudt. Tegelijk wil hij de tactiliteit van de stof bewaren. Hij lacht wanneer hij zegt dat Belgische kunstliefhebbers een beetje terughoudend zijn. “Je voelt de ingehouden drang om mijn werken aan te raken.” Ik kan alleen maar beamen dat ik blij ben dat hij me toelaat om zijn werken aan te raken.
Goud speelt een belangrijke rol in zijn werk. Soms gebruikt hij die kostbare stof in overvloed, dan weer als een efemere ademtocht die zich haast niet laat opmerken. Golden line 1 is hiervan een mooi voorbeeld. Het werk maakt onderdeel uit van zijn MA-collectie. Mohammadi vertelt enthousiast dat het Japanse begrip Ma (間) staat voor interval, ruimte of pauze. Het wordt gebruikt in kunst en filosofie en is verbonden met het Boeddhisme. Ma wordt gezien als een leegte vol betekenis die spontaan ruimte afbakent. Deze lege ruimte draagt bij aan de structuur en balans in een compositie.
Een veelzijdige kunstenaar die culturele bruggen bouwt
Mahmoud Saleh Mohammadi is een veelzijdige kunstenaar. Zijn werk getuigt van zijn creativiteit, zijn engagement en zijn diversiteit. Hij is niet gebonden aan een medium of stijl, maar gebruikt verschillende kunstvormen om zijn ideeën en gevoelens te uiten, om te communiceren en te verbinden met de anderen. Hij is een kunstenaar die culturele bruggen bouwt. Zijn werk is te zien op tentoonstellingen en evenementen, hij won prijzen en onderscheidingen, zowel in Italië als in België, en krijgt positieve reacties en waardering van publiek en critici. In de stilte van zijn studio timmert hij gestaag verder.
“In Iran liggen mijn wortels, mijn boomstam koestert zich in de Italiaanse zon en in België pluk ik de vruchten van mijn leven en werk.”